2008/12/23

Lomljenjem posuđa protiv stresa

Tokijo -- Svima koji žele da se oslobode stresa zbog globalne finansijske krize ili onog kome su svakodnevno izloženi na poslu, jedan japanski preduzimač predlaže da se "isprazne" lupanjem posuđa o zid.

Grupa kiropraktičara na čelu sa Kacujom Harom terapiju lomljenjem posuđa organizuje u kamionu parkiranom u jednoj uzavreloj tokijskoj četvrti punoj radnji sa elektronskom robom. 

Terapija ima svoju tarifu i cene variraju u zavisnosti od usluge i količine posuđa namenjenog uništenju. Male šolje mogu se razbijati po ceni od 200 jena komad (1,60 evra), dok za velike tanjire treba izdvojiti 1.000 jena po komadu (7,95 evra). 

"Kao što svi znamo iz iskustva, namerno slomiti nešto posebno je uzbudljivo i pomaže u smanjenju besa. Želimo da ljudima ponudimo nov način da se oslobode svog stresa", objasnio je Hara. 

Obučeni u zaštitnu odeću, njegovi klijenti biraju posuđe kojim žele da se posluže u terapiji i potom ga svom snagom bacaju na betonske ploče postavljene u dnu kamiona. 

Po obavljenom bacanju, često propraćenom sočnim psovkama, klijenti iz kamiona izlaze sa osećajem velikog olakšanja, spremni za dalje suočavanje sa životnim problemima. 

Polomljeno posuđe se reciklira i koristi za proizvodnju novih šolja i tanjira, izjavio je Kacuja Hara. 
 
Izvor: B92

inspirisano šuškanjem